Ostoskassisi on tyhjä.

Lihavan kotkan maa : reportaasi Berliinin tasavallasta - Heikki Aittokoski


Lihavan Kotkan Maa on Helsingin Sanomien Berliinin-kirjeenvaihtajan Heikki Aittokosken reportaasikirja Saksasta. Kirja luo avaria näköaloja vuosituhannen vaihteen saksalaiseen Zeitgeistiin, mutta pitää samalla tiukasti kiinni katu-uskottavuudesta. Oivaltavuudeltaan ja kirjalliselta tasoltaan lihavan Kotkan Maa jatkaa Olavi Paavolaisen ja Jörn Donnerin Saksa-reportaasien perintöä.

Saksa on vuonna 1999 murroskohdassa. Berliiini ottaa jällleen historiallisen pakkansa maanosan keskeisenä pääkaupunkina, kun hallitus lopettaa 50-vuotisen evakkonsa Bonnissa. Berliiniin muurin murtamisesta on kulunut kymmenenvuotta, mutta Saksan maanteillä köröttää yhä 400 000 Trabantia. DDR:n perinnön jälkeen painaa-aina vain- Auschwitzin taakka. Saksalaiset elävät edelleen kuin loputtomiin venyneessä televisiosarjan oikeussalikohtauksessa, syyttettyjen penkillä mutta myös omina syyttäjinään.

Lihavan Kotkan Maa kuvaa suuria saksalaisia aiheita, mutta paikoin hyvinkin humoristisesti. Saksa on niin vakava asia että sille pitää myös nauraa. Flensburglaiset tekopenikset kertovat Saksan taloudesta enemmän kuin Frankfurtin pilvenpiirtäjät.

Kirjoittanut Heikki Aittoniemi.
WSOY, Juva 1999.
Kovakantinen, sivuja 305.


Yksittäistuote

Myyty
Myyty