Ostoskassisi on tyhjä.

Kymmenentuhatta vuotta - Arto Paasilinna


Saamme seurata ensimmäisen suomalaisen miehen, Jään Yli Kulkijan jälkeläisten taivalta 10 000 vuoden ajan. Tutustumme Nauravaan Järkeen, kampakeraamisen kauden huumorintajuiseen kylänpäällikköön, ja sisukkaaseen rautakaudella eläneeseen Meurakkaan, joka kehitteli Suomelle linnoitusjärjestelmää ja iski mielellään varjagilta pään poikki. Samaa sukua ovat myös hylkeenpyytäjä Matti Haapala, jonka kohtalon selvittäminen selvittää samalla Viipurin kamalan pamauksen ja Riitta Antintytär Satava, jonka hautajaisissa monen herrasmiehen silmät kyyneltyivät vainajan persoonallisuutta muistellessaan.
Sukulaisia tuhansien vuosien takaa olivat myös Antti Tuhkala ja Matti Ihalainen, vaikka yrittivätkin toisiaan hengiltä kansalaissodan aikoihin. Talvisodassa Tuhkala sitten haavoittui toiseenkin jalkaansa ja lopetti ontumisen: näin talvisota palautti tasapainoon sen minkä kansalaissota pani ontumaan. Jään Yli Kulkijan jälkeläinen on tutkija Virtanenkin, onnellinen suomalainen. Hän elää teollistuneessa Suomessa eikä hänen tarvitse tappaa hylkeitä elääkseen. Itse asiassa hänen tehtävänsä on suojella Saimaan norppaa, ja siitä työstä hänelle maksetaan hyvää palkkaa.
Lopullinen totuus Suomen verisestä historiasta on nyt vihdoinkin nähnyt päivänvalon. On turha yrittääkään ymmärtää suomalaista kansanluonnetta ilman tätä kirjaa. Hannu Lukkarisen loistelias kuvitus on vielä kokemus erikseen.

Arto Paasilinna
Gummerus, 1986
Kovakantinen, sivuja 125


Yksittäistuote

Myyty
Myyty