Ostoskassisi on tyhjä.

Kahlittu raha, kansallinen kapitalismi: Kansallis-Osake-Pankki 1940-1995 - Markku Kuisma


Kansallis-Osake-Pankki herätti kuumia tunteita koko olemassaolonsa ajan. Kansa kutsui metsäteollisuuden suurinta rahoittajaa "sahapankiksi" ja 1930-luvun lamakokemusten takia "pahaksi pankiksi". Pahan pankin leimaa pankin kyljessä vahvistivat 1960-luvun kulttuuritaistelu Kämpistä, 1980-luvun kasinotalous Kouri-kauppoineen ja 1990-luvun synkän laman aikana mieliä kuohuttanut Kansallisanti KOP:n eloonjäämistaistelun loppumetreillä.

Kannattajilleen Paasikiven, Honkajuuren, Virkkusen, Erkkojen ja muiden uusien mahtisukujen perhepankki oli "suuri suomalainen kulttuurilaitos" jonka oli synnyttänyt voimakkain Suomessa milloinkaan esiintynyt kulttuuriliike. Taustaltaan fennomaaninen liikepankki ehti 105-vuotisen elinkaarensa kuluessa kohota Suomen vaikutusvaltaimmaksi yksityiseksi rahalinnakkeeksi. KOP-finanssiryhmä hallitsi puolta maan liike-elämästä, synnytti suuria teollisuusyhtymiä ja vaikutti myös poliittiseen ja kulttuurielämään. Amerikkalaiset luonnehtivat kylmän sodan aikana Kansallispankkia Suomen kommunisminvastaisen rintaman "todelliseksi tueksi ja ankkuriksi".

KAHLITTU RAHA, KANSALLINEN KAPITALISMI on puoli vuosisataa kattava kokonaisesitys Suomen johtavan liikepankin noususta, uhosta ja dramaattisesta sulautumisesta vuosisataiseen pääkilpailijaansa Yhdyspankkiin. Teos on jatkoa Yrjö Blomstedtin 1989 julkaistulle pankin histrorian ensimmäiselle osalle. Talvisodasta alkava historian loppuosa kasvaa kokonaisen epookin kuvaukseksi, joka avaa jännittäviä näköaloja suurliike-elämän sisäpiireihin, finanssileirien nousuun ja reviiritaisteluun ja Suomea horjuttaneen pankkikriisin syntyyn.

678 sivua, kovakantinen + muovikansi
Karisto Oy, 2004


Yksittäistuote

Myyty
Myyty